Myter om Maine Coonen

Myter om Maine CoonenVad är myt och vad är sanning om Maine Coonens uppkomst? 

Författare Hélène Holm, Biscaya BigPawz 

Publicerat i Maine Coonkattens tidning 1/19 

 

Maine Coonen är den största tamkattsrasen vi har idag. Rasen tros vara från början av 1800-talet . Till att börja med benämndes den som “ The Maine Cat” sedan tillkom Coon, vilket inte är direkt bevisat varifrån den benämningen kommer men kan ha anknytning till att man från början trodde att Maine Coonen var en korsning mellan en tvättbjörn, racoon och katt.

  

Den är stor till kroppen med härligt stora tassar och en plymig svajande  svans. Kattens utseende och förklaringarna på detaljer som tex. Örontofsarna, behåringen under tassarna har lett till spekulationer och funderingar kring rasens ursprung och uppkomst. 

Det finns många myter om Maine Coonen.  En del mycket otroliga, fantasifulla  och osanna. En del är  mer trovärdiga. 


Maine Coon- en blandning med annat djurslag 

*Den mest kända myten är att Main Coonen skulle vara en korsningen mellan en Rödlo, Bobcat, och katt. Detta pga.behåringen mellan tassarna och örontofsarna.  Ett annat släktskap man trodde på var att Maine Coonen skulle vara en korsning mellan en tvättbjörn och katt. Tvättbjörnens randiga svans och mängden bruntabby katter I området.  Detta är troligen uppkomsten till den myten. Båda dessa varianter är genetiskt omöjligt. Men ett sätt att ge en förklaring på en ras utseendemässiga framväxt.  

 

Maine Coonens M 

*Nästa myt handlar om M:et i pannan på Maine Cooner. Här har man hävdat att detta “M” skulle bevisa att katten skulle vara en Maine Coon. Men det stämmer inte alls .Även andra kattraser kan ha ett M i pannan, korthåriga som långhåriga. M:et hör samman med att katten är mönstrad, agouti. 

 

Katter med Polydaktyli 

.*Maine Cooner med Polydaktyli* har fått rykte om sig att vara de “äkta” Maine Coonerna. Denna flertåiga katt härstammar från de skeppskatter som kom till Maine. Katter med Polydaktyl ansågs som lyckobringare och många skepp hade en eller flera av dessa katter med som råttjägare. De katterna var både långhåriga och korthåriga. Det ansågs även ha bättre fäste på däck med de extra tårna och att det kunde underlätta i råttjakten. 

 

Marie Antoinettes katter och Kapten Clough 

*.Under den Franska Revolutionen 1792 hade ett fraktföretag i Wiscasset, Maine ett handelsavtal med Paris. Kompaniet ägdes av General James Swan och Kapten Stephen Clough. Deras skepp hette Sally. 

När Kung Louis XVI, Marie Antoinette och deras barn blev arresterade började rojalisterna genast att planera en fritagning av den kungliga familjen. De började planera en flykt över till Amerika. Eftersom skeppet Sally fanns tillgängligt i hamn så ansågs det som en bra lösning. Kapten Clough blev involverad i planen och planeringen för hur flykten skulle gå till startade. 

När kungafamiljen blev arresterade fördes de till Tempelfängelset där paret placerades i olika celler. Palatset Versailles utsattes för skövling och förstörelse. Mycket togs i beslag av polisen, militären och myndigheter och annat såldes på gatorna till högstbjudande. Kapten Clough och andra köpte upp så mycket de kunde och placerade föremålen på skeppet Sally. Allt för att de kungliga skulle kunna känna sig mer bekväma med tillvaron idet nya landet. 

Planeringen för flyktförsöket drog ut på tiden och i december 1792 dömdes Louis XVI till döden i en rättegång. Han fördes till giljotinen och avrättades i januari 1793. Rojalisterna försökte då komma på en plan att rädda Marie Antoinette och barnen.  

I Augusti 1793 mutades fängelsevakten och ett meddelande sändes till Marie Antoinette på en pappersremsa lindad runt en nejlika. Hon besvarade meddelandet men den mutade vakten ändrade sig och visade meddelandet för sina överordnade. Därmed var Marie Antoinettes öde avgjort. Hon separerades från barnen och flyttades till ett säkrare fängelse för att invänta rättegången. I oktober 1793 dömdes hon till döden för förräderi och avrättades i giljotinen den 16 oktober 1793 

Efter det misslyckade fritagningsförsöket och drottningens död seglade Kapten Clough med det kungliga bohaget tillbaka hem till Maine. 

Under tiden som allt detta hände i Paris hade Kapten Clough skickat ett brev hem till sin fru om sin förväntade och “ovanliga” last. Fru Clough började genast renovera och göra sitt hem i ordning för de nya gästerna. Hon fick hjälp av frivilliga att renovera hemmet.  

Tyvärr kom Kapten Clough och skeppet Sally hem till Wiscasset, Maine utan den kungliga franska familjen men med skeppet fyllt av vackra ting från det kungliga palatset. Som tack för att de satt sina liv på spel fick besättningen ta del av det kungliga varorna. 

Kapten Cloughs hus fylldes med vackra ting från det kungliga palatset och blev känt som “Marie Antoinettes hus”. 9 månader efter att Kapten Clough kom hem födde hans fru en dotter som fick andranamnet  Antoinette till minne av Frankrikes drottning. 

Huset i Edgecombe finns fortfarande kvar. Det byggdes 1744 och stod till att börja med på Squam Island men flyttades senare till nuvarande plats 1838. Huset är idag  privat ägo och inte öppet för allmänheten. 

Så kom det med några katter från det kungliga palatset till Maine? Det är svårt att veta. Men det vi vet är att det under 1700-talet var väldigt populärt med långhåriga katter såsom Angora och Perserkatter bland adeln i Frankrike. Kung Louis XV, Kung Louis XVI:s farfar, älskade dessa katter och de fick fritt husera i palatset i Versailles. Kung Louise XVI skall ha hatat dessa katter. 

Är det möjligt att någon eller några av dessa katter hamnade ombord på Kapten Cloughs skepp och därefter hamnade i Maine? Det är inget vi kan veta idag. Men kanske ….  

 

Kapten Coon 

*Ytterligare en myt handlar om en Engelsk sjökapten vid namn Coon .Han skall ha varit mycket förtjust i katter. Han skulle ha haft ett  flertal långhåriga perser och angorakatter med sig under sin handelsfärder. Han seglade utmed New Englands kust med sina varor. När han la till i hamn och gick i land så följde hans katter med honom. Katterna gick ut på friarstråt och så småningom började det dyka upp långhåriga kullar. Katternas ägare började kommentera att “ detta är en av Coons katter”. 

 

Maine Coonen och Vikingarna 

En av de troligare av myterna om Maine Coonen är att de skulle härröra från de katter som Vikingarna hade på sina skepp när de anlände till   Maine under 1000-talet. Det skulle då vara Norska Skogkatter som sedan beblandade sig med de befintliga katterna i Maine och utvecklades till dagens Maine Cooner. 

 

 

Den troligaste förklaringen 

 *Många myter om Mane Coonens uppkomst. Men det troligaste är att de anlände med de Europeiska nybyggare som slog sig ner i Maine.  Maine Coonen har då utvecklats utmed tid i det vilda i norra USA och södra Kanada och tillsammans med det tuffare och kyligare klimatet till att bli en robust katt som klarar kyliga vindar och snö. 

Det finns intressant forskning kring kattens ursprung och spridning över världen. Den forskningen pågår och kanske vi kan få ett svar så småningom. Men det får tiden utvisa. 

 

 

 

*Polydaktyli 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skeppskatt 

 

Länkar för den som vill läsa mer 

https://kittentoob.com/cat-tips/five-maine-coon-cat-myths-shouldnt-believe/ 

 

 

http://www.unm.edu/~njmoore/MainCoonHistory/History.htm 

 

 

http://www.rebelpawscattery.com/maine-coon-history-and-myths 

 

 

http://maine-cooncat.com/legends.html 

 

https://curiousrambler.com/2015/11/06/marie-antoinettes-cats-and-an-american-rescue-attempt/ 

 

http://allthingsmaine.blogspot.com/2007/06/marie-antoinettes-refuge-in-maine.html 

 

https://www.geriwalton.com/marie-antoinette-guillotine/ 

 

https://books.google.se/books?id=7EOURCjQf_YC&pg=PA50&dq=Captain+Coon,+Maine&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwixwuvvqu3cAhVrEJoKHfVwDDYQ6AEIOjAC#v=onepage&q=Captain%20Coon%2C%20Maine&f=false 

https://www.sciencealert.com/cats-sailed-with-vikings-to-conquer-world-genetic-study-reveals 

 

https://www.iizcat.com/post/3567/Some-facts-about-the-Norwegian-forest-cat-the-pet-of-Vikings 

 

https://www.thevintagenews.com/2017/12/13/viking-cats/