Maine Coonen

Maine Coonen
MaineCoonen är en långhårig vildkatt som troligtvis blandats med en tamkatt och har domesticerats till den Raskatt den är idag.


Länge trodde befolkningen i Maine att den långhåriga randiga Maine Coonen var en korsning mellan en vildkatt och en Tvättbjörn, Racoon. Detta pga. att katten har en randig svans och att den gärna leker med vatten. Men det är genetiskt omöjligt.

Den troliga uppkomsten av rasen ligger i att vildkatterna i Maine, USA, blandades upp med de skeppskatter som anlände med båtar som trafikerade Amerika och Europa.


I mitten av 1800-talet började man i USA ställa ut Maine Cooner på kattutställningar. Rasen var omtyckt och vann många höga utmärkelser. Detta bidrog till att höja statusen ännu mera för MainCoonen.


Efter en tillbakagång, pga att Persern blivit populärare, i början av 1900-talet ökade populariteten så småningom igen. Detta mycket pga. att” The Maine Cat Club” startade 1953. Klubben gjorde rasen populär igen och den är idag rankad på 2:a plats  I Sverige av de mest populära kattraserna. 


Rasen blev godkänd av FIFE  1983 och godkändes i Sverige av SVERAK 1986.


Maine Coonens popularitet ökar hela tiden och den är oftast väl representerad på de olika kattutställningar som arrangeras i Sverige.


Under länkar finns det mer att läsa

 


Utseende


Maine Coonen är en stor ras. Honorna väger mellan 3-5 kg och hanarna mellan 5-8 kg. Ofta ser katten tyngre ut, men det är en synvilla. Katten har en bastant kropp och tjock päls och kan då för ögat se mycket store och tyngre ut än vad den verkligen är.


Rasen är långsamväxande och det innebär att den vuxna Maine Coonen inte är färdigvuxen förrän den  är mellan 3-5 år gammal.


Pälsen är silkig, lång och mjuk speciellt ”böljande” på svansen. Pälsen är tät och vattenavstötande. Den är kortare ovanpå huvudet och skuldrorna och längre på bakbenen ryggen. Hanarna kan ha en stor, honorna en mindre, silkig krage som gör att katten ser ut som ett miniatyrlejon ibland.


Kroppen skall vara muskulös och avlång.


Huvudet har höga kindben och en kraftig fyrkantig nos som kallas för ”box”. Öronen är stora och sitter högt uppe på huvudet och med tofsar längst upp. Ögonen är stora och något sneda. Tassarna är stora och med tofsar mellan trampdynorna. Det gör att katten lätt går ”ovanpå” snön. 


Maine Coonen kan i princip ha vilken färg och mönster som helst utom choklad, fawn, lila och maskad

 


Temprament


Maine Coonen är en snäll, nyfiken, påhittig och mycket social katt. Den gillar att vara med där det ”händer” saker. Som att sitta och titta på/ hjälpa till när du bakar eller vara med när du har gäster.


Katten har ett speciellt mjukt, kvittrande läte ”burrp” som den gärna låter dig höra ofta och kärleksfullt när den mår bra eller bara i allmänhet vill ha din uppmärksamhet.


Maine Coonen trivs tillsammans med andra katter och hundar och har därför lätt att komma in som en ny familjemedlem. 


Main Coonen är en underhållande katt. Den gillar att ”hjälpa” dig med det du gör. Tex. Att plantera om dina blommor. Torka av dina fönster, de blev ju lite för rena när du tvättat dem. Hjälpa till med flugjakten under sommaren. Varför inte sitta bredvid dig när du diskar och leka med vattnet. Eller att ”hjälpa till”, genom att snabbt springa runt i lakan och påslakan, när du försöker bädda sängen. Det finns många påhittiga Maine Cooner som kan glädja din dag.


 


Ex Animo och Star hjälper mig att klä om en lampskärm

Vad är en Foundation?


Olikt många framavlade kattraser är Maine Coonen en Amerikansk ursprungskatt som naturligt har utvecklats under tid.

Idag fångas vilda nya foundationkatter främst in i Maine och södra delarna av Canada, ibland hittas det även katter i andra mera avlägsna delar av landet där dessa löper mindre risk att vara uppblandade med en förvildad stamtavleägande katt.

Dessa infångade katter registreras sedan som Foundation 1 i stamtavlan. Deras avkommor blir Foundation 2 etc. Inom SVERAK får dessa katter en RIEX-stamtavla. När det sedan finns 4:a hela generationer övergår kattens stamtavla, 5:e generationen, till en LO-stamtavla.


En Amerikansk Foundationkatt liknar mera sina kattfränder från 1950-60-talet. De kan vara lite mindre i storlek och oftare ”sweetlook” än ”ferallook” till utseendet.

Dagens infångade katten är en ny Foundation, mot den på 1950-60-talet,  en  ny grund med mera genetisk mångfald som kan tillföra rasen hälsa och lägre inavelsgrad. Hög inavelsgrad kan som bekant ligga till grund för ökad risk att utveckla sjukdomar och genetiska fel hos människor och djur.

Naturligtvis vet man inget om vad den nya Foundationkatten kan bära med sig. Så tester är viktiga och att dessa även följs upp på deras avkommor.

En uppfödare som idag jobbar med Foundationkatter gör det med målet att få ner inavelsgraden och för att i längden förhindra sjukdomar att uppkomma. Många gånger använder man sig av katter med låg inavelsgrad och parar med Foundationkatter. Allt för att hålla inavelsgraden och klonantalet på en acceptabel nivå.


Min Import MaineTipey Emer är en F3:a, en Foundation 3. Hennes morföräldrar fångades i det vilda i Maine US. De köptes av uppfödaren Wackymoon i Danmark. Här är bilder på Emer, hennes föräldrar och morföräldrar.


Maine Tipey Emer, Foundation 3

Kloner 13,3

född 19/5-14

Emers föräldrar

Wackymoon Hamlet

Bild Magali Marti

Wackymoon Urania

Foundation 2

Bild Magali Marti

Emers Morföräldrar

Foundation 1

Breezing up on Wackymoon

Foundation 1

Bild Berit Sorensen

Genesis of Wackymoon

Foundation 1

Bild Berit Sorensen